Akhirnya Akaun 1 Pencarum Dijangka Boleh Keluar


Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) meminta kerajaan mengkaji semula cadangan pengeluaran akaun satu caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam usaha meringankan beban pekerja di Malaysia yang tertekan ekoran penularan pandemik koronavirus (Covid-19).

Kelonggaran bagi pengeluaran tersebut antaranya dapat membantu mereka yang tiada pekerjaan mahupun kehilangan pekerjaan. MTUC berpendapat daripada mereka meminjam, adalah lebih baik kerajaan mempertimbangkan cadangan pengeluaran tersebut.

Timbalan Presidennya, Mohd Effendy Abdul Ghani berkata, kelonggaran bagi pengeluaran tersebut antaranya dapat membantu mereka yang tiada pekerjaan mahupun kehilangan pekerjaan.

20-30% rakyat tiada simpanan RM1000 dalam bank

 

Yes, EPF adalah Dana Persaraan Namun saya setuju kerajaan benarkan Pengeluaran dari Akaun 1 dapat dikeluarkan tetapi:

Pendapat seorang rakyat Malaysia:

-Hanya Boleh Keluarkan Maksima RM10,000 atau Maksima 10%daripada Balance Akaun 1 (whichever is Lower)

-RM10,000 bukan one off tetapi diberikan untuk beberapa bulan i.e untuk tempoh 6-12 bulan

-Feedback Positif Pengeluaran EPF dapat menjana ekonomi melalui perbelanjaan domestik dan mengurangkan masalah social

-Based on keadaan semasa pun, rakyat Malaysia ramai yang semakin sakit dan meninggal sebelum usia Persaraan bagi menikmati wang Persaraan tersebut

-Yes, wang untuk Persaraan. Tapi jika dalam situasi semasa pun gagal dalam meneruskan kehidupan, adakah mampu sampai ke Usia Persaraan?

-RM10,000 x 1 juta Pencarum EPF = RM1 billion additional Liquidity in The Market yang boleh membantu banyak pihak yang kini tersepit angkara:

-Covid 19

-Ketidakstabilan Ekonomi Dunia

-Trade War between China dan USA

-Ketidakstabilan Politik yang membuatkan Pelabur Asing lari


Post a Comment

12 Comments

  1. pada pendapat sye memang patut lah pengeluaran KWSP akaun1 untuk membantu rakyat yg berada di dlm impack covid19 ini klau kite tak tersepit didalam masalah yg ada sekarang ini tak mungkin kita nak kluarkan KWSP akaun1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul.saya setuju .tap mesti pengeluaran tu secara one.off.baru kita dapat menikmati .sbb banyak benda yang perlu kita boleh selasaikan.kalau pengeluaran secarA berperingkat.lebih baik janganlah membuat pengeluaran.sama jugak apa yang kita dapat.kalau pengeluaran tu secara peringkat.x boleh selasai masalah yang kita hadapai selama covid 19 ni.apa lagi saya sebagai ibu tunggal dengan anak 7 orNg.mcm mana na teruskan hidup..fikir fikirkanlah dulu.

      Delete
  2. ya betu tu, setiap individu punya hak utarakan pendapat namun pihak kerajaan sedang meneliti perkara ini, sama ada bantuan sara diteruskan, ataupun dengan cara pengeluaran akaun 1,lagi satu admin punya pendapat, memang betul bagi secara one off atau tunai, bukan sedikit2, lepas tu bukan untuk buat bayaran tertunggak seperti bil dan lain2, dan ianya disimpan oleh individu itu dalam bentuk kecemasan. tak lupa juga bukan buat di online, individu serius perlu hitam putih dan tandatanagan di kwsp atau bank, kalau dia serius dia akan usahakan

    ReplyDelete
  3. Ye sy setuju sangat² sekiranya kwsp acc 1 dpt dikeluarkan..Dan disini juga sy nk mengesyor kan,Ada baik nya BG sesetengah pihak di beri kelonggaran untuk memohon supaya dpt mengeluar kan wang kwsp acc1 dlm jumlah yg banyak sebanyak mana yg mereka perlukan DLM satu masa.tetapi dihad kan tidak melebihi rm10k..Dengan syarat hanya kepada yg ingin membuka perniagaan sendiri yg memerlukan modal Dan harus diserta kan dgn kertas kerja tentang perniagaan yg hendak di usahakan..

    Contoh mcm sy ni hanya kerja nelayan,sekarang sy memerlukan modal untuk membeli bot+enjin+peralatan menangkap ikan sendiri.kerna selama ini sy hanya berkerja mengikut nelayan lain Dan hnya mendpat 1/5 bahagian Dr hasil tangkapan..sy harap kerajaan dpt mempertimbang kan..

    ReplyDelete
  4. One off better. At least use as modal tanbahan or backup. Org yg guna duit tu pandai2 managed duit tu. It use for survival not as entertaining method

    ReplyDelete
  5. sy setuju sangat.tapi one off rm10000.. cadangan DSN keluarkan duit one off utk rakyat sebab one off boleh mengubah keadaan jika di gunakan dgn baik..manakala 12 bulan adalah tempoh yg sangat panjang...jika kerajaan bagi one off rm10000 banyak masaalah akan selesai..ketua keluarga akan dapt memberi keperluan yg cukup sekiranya PKP berlaku....sy menyarankan selepas beri one off rm 10000 penerima kena buat stokup berang keperluan rumah sekurang kurangnya 14hari agar boleh kuarantine dirumah.lockdown 14 hari mesti di umumkan kerajaan dan di laksanakan keseluruh negara... ini bertujuan bagi memudahkan pihak2 berwajib kerajaan serta frontliner akan di gerakkan membuat kerja2 pembersihan dan sanitizing area2 yg aktif dan berisiko dgn kurangnya rakyat yg berkeliaran dan berhimpun....kebarangkalian utk putuskan rangkaian covid akan berhasil..dan seorang dari ahli keluarga sahaja yg di benarkan keluar jika perlu utk mencari barang keperluan..biar kerajaan belanjakan atau korban 14 hari dari kerajaan korbankan wang dan masa berbulan bulan dan bertahun tahun utk mencegah Covid..saya rasa kerajaan kena cuba cadangan saya ini...mana tahu berkesan...

    ReplyDelete
  6. bagi pendapat sy... sy sangat setuju dgn cadangam utk keluarkan 10k dari akaun 1... utk kmi yg sedang kesuasahan , kehilangan pekerjaan di sebapkan convid 19 imi..

    jadi bagi mereka yg masih penuh duit dlm bank tu tak perlulah banyak cakap halang kerajaan utk keluarkan duit epf tu... sebap kita masing2 ada epf.. kerajaan pun tak perlu fikir panjang sebap itu duit rakyat sendiri...

    jadi rakyat pun ada pilihan... yg tak nak keluarkan.. duduk diam.. sebap masing2 kita ada epf

    ReplyDelete