Ladang M4yat!


Ada satu tempat yang dinamakan sebagai B0dy Farm, tempat ni merupakan tempat kajian sains macam mana tvbuh manusia m3reput. Biasanya terdiri dari ahli forensik polis, itu sebab polis boleh anggar berapa hari orang tu m4ti disebabkan kajian dari b0dy farm ni.

Sebelum tahun 70an, kajian pasal benda ni banyak dilakukan menggunakan b4bi tapi semua tu berubah bila seorang doktor yang bernama Dr William Bass membuat ladang manusia r3put ni pada tahun  1972 dekat Universiti Tennessee, Amerika.

Dia mendapat idea untuk buat ladang ni disebabkan dia pada mulanya dapat satu kerja untuk mengenalpasti m4yat pada perang saudara. 

Tapi masa tu dia tengok satu kvbur milik seorang panglima tentera terusik, bila tengok m4yat masih lagi macam baru m4ti, rupanya m4yat tu bukan lah m4yat panglima tentera tapi milik orang lain yang dibvnuh ditempat lain dan diletakan dalam kvbur lama tu.

Rupanya dia silap, m4yat nampak baru sebab keranda yang dipakai tu kedap udara dari keadaan m4yat masih lagi elok, dari situ lah dia terfikir untuk buat kajian lanjut macam mana manusia ni m4ti dan m3reput untuk membantu pihak forensik.

Kebanyakkan m4yat yang ada dekat b0dy farm ni terdiri dari orang yang derma badan untuk sains atau orang yang tiada waris untuk dituntut. Dekat ladang ni ada lebih kurang 1700 m4yat untuk dikaji dan dikatakan 4000 lagi menanti, dah ada orang sudi serahkan m4yat sendiri untuk dibuat kajian lanjut.

M4yat dibiarkan dalam beberapa cara, contohnya dalam air, dalam semak, dan ada juga m4yat diletakan dalam sangkar. Hasil dari kajian tu kita akan tahu perbezaan dan berapa lama untuk m3reput.

Contoh apa jadi kalau m4yat orang bvnuh dan buang dalam sungai atau lombong, jadi polis akan guna maklumat dan data yang diperolehi dari tempat macam ni.

Terdapat 7 tempat macam ni di Amerika dan yang paling besar terletak di Universiti Texas yang seluas 26 ekar.






Ladang M4yat di Texas



Sumber: KCHM

Post a Comment

0 Comments