Cara terbaru s c a m m e r s h opee, hati-hati dengan sms t i pu!

 


Zaman moden ni pembelian online memang sebagai pilihan utama bagi pembeli. Kadang-kadang tu memang tak masuk a k al langsung harga, memang murah berbanding membeli di pasaran.

Antara pembelian secara atas talian yang paling popular di Malaysia adalah S h opee.

Purata pembelian di s h o pee sekarang setiap rumah mesti sorang pembeli, namun keberangkalian untuk d i ti pu oleh s c ammer shopee tetap ada.

Menurut S h opee sekarang ada dua bentuk p e n ipuan atau s c am baru yang dikenalpasti sebagai nama Parcel S c am.

Cara dua bentuk untuk m en ipu pelanggan adalah dengan menghantar mesej dengan beserta pautan. Lihat dua bentuk s c am ini: 

Dalam situasi pertama, p en ipu berkenaan berlakon menjadi syarikat penghantar barangan, dan menghantar SMS mengatakan barangan anda kini terdapat di kedai mereka – dan pengguna perlu membayar caj penghantaran atau cukai sebelum dapat memprosesnya. 

P eni puan ini adalah salah satu cara untuk mereka mendapat duit “penghantaran” berkenaan, dan hilang selepas itu.

Melalui situasi kedua pula, SMS dihantar dengan pautan yang disorokkan dan dipaparkan sebagai laman Shopee.com.my. SMS berkenaan mengatakan anda telah memenangi hadiah, dan perlu membayar caj penghantaran untuk dapat memprosesnya.

Ok apa-apa pun kami dah memperingat semua orang supaya berhati-hati, dan kalau korang nak beli secara online pastikan lebih berhati-hati. Kalau kurang pasti tanya kawan-kawan dulu sebelum buat sebarang keputusan ya.

Ok itu saja, moga bermanfaat dan please like dan share pada kawan-kawan.

Foto: Shopee.com.my , credit : Shopee.com.my

Post a Comment

0 Comments