Kerana Bluetick Saja Boleh Rosakkan Hubungan Kekeluargaan

 


Perkongsian @DrHazreenRashid penulisan ringkas di Twitternya. Hari ini kita mesti rungkaikan, nak tak nak mesej ni perlu sampai pada sesiapa yang mengenal aplikasi whatsapp. Dia antara punca keretakan rumah tangga, hubungan baik bos dengan staff, adik beradik mahupun melalui persahabatan berkawan.


Keretakan ini boleh terjadi antara puncanya sebab sibuk di tempat kerja je, boleh terfikir tak sebelum ini hubungan macam biasa bahagia je tapi ada satu cerita ni seorang isteri 'start on whatsapp' bila dipanggil bos, suami mesej terus bluetick. Bila balik ke rumah kena tuduh macam-macam, curang la ada skandal la, see make it nonsense gara-gara sebuah aplikasi kononnya teknologi terkini.


Seorang mother and wife, never automatically shut down dia punya screen phone, bila get the message from her husband, she going to make coffee tapi benda tu bluetick, tiba-tiba seorang ayah dan bapa ini menuduh isterinya melakukan curang di rumah dan melafazkan talak.


Begitu susah dan payahnya dikerjakan makhluk ni, manusia ciptakan tapi tetap ada kekurangan. Yelah memang senang nasihat disable kan bluetick ni hidup akan bahagia, cerita ni mesti takkan direka kalau tak terjadi. Lagipun untuk pesanan khidmat masyarakat di luar sana, jika kita tak professional dengan teknologi ini, jadilah macam tu. 


Ada satu lagi kisah tu bukan relationship husband and wife pula, tapi hubungan mak ayah pun boleh jadi renggang dengan anak, anak bekerja sebagai ahli kimia, sudah tentu pakai ppe nak handle benda-benda bahaya tu la, sama juga konsep dia sebab bluetick, mak ayah whatsapp bila balik kena tuduh lupa keluarga, mana la anak tak jadi gila nak bunuh diri.


Hati-hati guys dengan benda ni, kajian ini didapati dari kajian psikologi, kesihatan mental merudum gara-gara aplikasi ni. Jadi cubalah stop dan pandai-pandai bawa diri, jika akan datang benda ni boleh pengaruh, kita boleh siap sedia. Orang kata benda ni dah jadi biasa sebab suami handsome isteri lawa, bolehla jadi macam ni sebab ada perasaan cemburu lebih, sebenarnya bukan masalah cantik atau handsome tapi bagaimana kita nak handle perkara sebegini bila ia terjadi dan cegah sebelum terjadi? Jadi anda berhak bahagia.




Jika anda ada cadangan boleh kemukan pendapat anda.

Post a Comment

0 Comments