"Manusia sebenarnya bukan satu, tetapi dua"... | Sisi gelap seorang di media sosial

 


Robert Louis Stevenson berkata "Manusia sebenarnya bukan satu, tetapi dua".


First sekali tahniah anda  berjaya sampai ke sini, untuk segala pengetahuan, gedung kalam ini, mari kita upgradekan pengetahuan. This is common between us and the IT. Penulis nak mulakan cerita apa itu term of Darkside?


Terdapat dua sisi kehidupan kita: 1) Diri yang boleh diterima secara sosial dan 2) "sisi gelap" yang kita sembunyikan dengan malu-malu. Di eropah semasa berlakunya krisis kewangan, terdapat beberapa eksekutif dan pekerja hiduo dalam tekanan yang berlebihan, laporan di akhbar  menyatakan peningkatan tekanan di kalangan pekerja menaik, termasuk cubaan bunuh diri, terutama di sektor kewangan. Mereka yang mengalami tekanan itu meneruskan perkejaan seperti biasa akan tetapi mereka beralih kepada "sindrom penipuan", alang-alang rekod kerja kosong lebih baik tunjukkan kehebatan walaupun dengan penipuan. Inilah diri palsu yang dipersembahkan orang yang berada di sisi gelap ke dunia luar. Namun, dari sudut lain sebenarnya mereka berasa bergemuruh tetapi tetap kekal tenang. Hal ini juga boleh menyebabkan diri seseorang menampakkan dirinya tidak mampu melakukan pekerjaan, sentiasa berada dalam keadaan cemas yang berterusan atau kehilangan realiti untuk membuat keputusan.


Teori


Kira-kira 60% orang membentuk ikatan yang sihat dan selamat ketika dewasa. Mereka mengenalpasti orang dewasa mengembangkan corak hubungan sejak kecil, membina model kerja dalaman dan seterusnya kekuatan mental untuk pembentukan identiti, bersosial dengan orang lain, menguruskan batasan, terutama hal kewibawaan. Jika pemimpin seperti ini cenderung menyampaikan visi yang jelas.


Penulis kali ni, menumpukan sisi gelap seseorang berhubung melalui alam maya.  Terdapat tiga keperibadian utama: kisah wanita merupakan seorang ibu dan isteri yang mementingkan diri sendiri. Maya (putih) Hidupnya lembap, membosankan dan punyai kekuatan dalaman. Dia mematuhi peraturan kehidupan seharian agak patuh sebaliknya dia ada sisi gelap Maya (gelap) dia suka mencintai, bersemangat dan tidak begitu peduli dengan norma sosial. Sehinggakan dia berusaha membunuh anaknya sendiri, mendera sehinggakan mewakili ALTER EGO iaitu sisi gelap yang tidak diakui. Kedua-dua keperibadian ini apabila disatukan ia tidak akan stabil, bersifat tak sama rata dan akhirnya dia memasuki keperibadian ketiga dan dia agak stabil, reflektif dan kedua-dua Maya tadi telah hilang kerana fungsi mereka tidak lagi diperlukan. Peristiwa ini berdasarkan kisah sebenar tetapi ia adalah perjalanan jauh.


Terdapat sejumlah kumpulan yang agak kritikal dan ramai dimana, laman sosial seperti Twitter, Facebook, mempunyai akaun palsu yang diwujudkan oleh seseorang. Mereka membentuk diri kedua iaitu "sisi gelap"  menyembunyikan identiti kerana malu-malu untuk melahirkan keperibadian rakus, jahat, gersang. Lihatlah berapa banyak group di Facebook (awek gersang, janda gersang, lelaki gay, swap isteri, PLU, lesbian, skandal) yang secara normal susah kita nak lihat siapakah mereka di dunia nyata ni, cuma kalau kita tengok di media sosial kita akan mudah jumpa nama-nama dan profil yang palsu. Mereka menawarkan perkhdimatan seks berbayar pada awalnya, akhirnya dengan mudah hanya melalui video call dan gambar sahaja pun boleh peroleh wang. 


Betapa kritikalnya jika kita lihat kepalsuan identiti seseorang, agak sukar kenal di depan mata tapi di belakang pijak semut pun tak mati.


Tak usah soal akhlak orang kaf fa ro, video mereka pun berlambak berlakon aksi-aksi nude dan hantar ke produksi dan memperolehi wang, sememangnya mereka tidak malu dah sebab ianya halal bagi pendapatan mereka. 


Namun, aksi anak-anak muda, remaja kita, bahkan orang dewasa ada yang part time buat duit sebab tak cukup makan paling menyedihkan yang memang fulk time kerjanya itu di media sosial. Itulah serba sedikit darkside seseorang yang mustahil kita boleh lihat dengan mudah di dunia luar. Tetapi apabila ganjaran lumayan itu datang pada waktunya barulah mereka menunjukkan wajah mereka. Itu yang berapa ramai anak gadis tersebar gambar-gambar nude seolah-olah mereka tidak kisah, yang mereka tahu mereka akan kembali pada sisi putih atau keperibadian ketiga.

Post a Comment

0 Comments