Tengok dua Barang Ni Saja Punca Peti Ais Korang Tak Sejuk [Video] - Abg ni share cara tukar part tu

 


Untuk peti ais baru tak sejuk tu mungkin tidak, ini bagi peti ais yang mungkin menjangkau 3 tahun ke atas, ada beberapa tips bagi mengekalkan kesejukan peti ais, sebab kadang-kadang ada yang mengeluh kenapa peti ais dah tak sejuk la, cepat benar nak beli baru atau hantar repair kena ratus-ratus.


Hantar repair tu bolehla consider kan, beli baru tu yang membazir buat apa kalau peti ais kita dah ada cuma kena tukar 2 part ni je. Tapi dengan repair sendiri lagi boleh jimatkan kos, siapa yang tak nak kan!


Ok hari ni abang ni nak share satu tips dimana korang takkan dapat ilmu ni, tukang baiki di kedai pun mungkin marah abang share tips ni. Tips ni mungkin tak dikongsi oleh pembaiki kerana punca rosak yang simple ni boleh datangkan keuntungan yang besar untuk diorang.


Jadi lets go, kita check apa yang rosak!


- First sekali tutup kepala plug dan cabut terus

Cabut kepala plug


- Pergi belakang peti ais bukak cover pastikan tiada bunyi kompressor dah


- Lihat bahagian ni 

Bukak cover tu


- Ok part yang perlu ditukar inilah dia gambar ptc relay


- Tapi sebelum beli check dulu PTC relay peti ais korang jenis mcm mana, tu kena bukak dulu tengok


-Dah cmfrm boleh beli dekat lazada atau shoppee RM10-RM20 jer

Cari di Shoppee atau Lazada


Kalau korang tak faham lagi, boleh lihat video ni di bawah


@sayazuhri

korang boleh buat sendiri kalau korang nak jimat. ##fypシ ##fypp ##learnontiktok ##fypindonesia ##foryou

♬ original sound - Zuhripocoyo

Ok macam mana dah faham kan, kalau akak-akak tak tahu suruhla cik abang yang buat atau anak, kan mudah! Share tips ini kepada semua orang supaya sama-sama tahu. 


Apa pendapat korang? Jika ada tips lain boleh kongsi dengan kami.


Sumber: @sayazuhri

Post a Comment

0 Comments